sprzedaż pojazdu - obowiązki sprzedającego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BartekWu
    Classic
    • 2010
    • 11

Drobna aktualizacja
    Na autku wylądowały zimówki Dunlop Winter Sport 3d na felgach Anzio Wave
    Fotki na razie tylko telefonem ale będą następne !

.....i tak jak się przyglądam autku to przydały by się jakieś dyskretne dystanse na tylną oś, coby koła tak po 1cm się wysunęły.....
  • _I_C_E_
    Classic
    • 2008
    • 28

W czwartek dojdzie do podpisania umowy sprzedaży mojej czerwonej felci, czy jakieś obowiązki na mnie spoczywają po sprzedaży i przekazaniu kluczyków?

Czy muszę zgłosić w Urzędzie miasta fakt sprzedaży w jakimś określonym czasie?
    Czy muszę powiadomić Urząd Skarbowy?
    Czy powinienem powiadomić Towarzystwo ubezpieczeniowe? (ubezp. ważne do lipca)

Co w sytuacji gdy nowy właściciel rozbije autko wracając ode mnie po podpisaniu umowy? Czy tracę zniżki? Czy jako zbywca mogę być pociągnięty do odpowiedzialności?

rozwiejcie moje wątpliwości, dzięki z góry
    Filtry, oleje, aku, żarówki, FB http://www.facebook.com/pages/Filtry...23022111087185 lub http://www.filters.com.pl

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Zamieszczone przez _I_C_E_
      Czy muszę zgłosić w Urzędzie miasta fakt sprzedaży w jakimś określonym czasie
      tak musisz wyrejestrować pojazd, zrobić xero dokumentu (f-ry, umowy k-s) i podreptać z tym do Urzędu Dzielnnicy/Miasta/Wydziału komunikacji, wypełnić druczek i podłączyć xero w/w dokumentu.
      nie
      Czy powinienem powiadomić Towarzystwo ubezpieczeniowe?
      nie

Komentarz

• sebu
        L&K
        • 2008
        • 1304
        • Octavia II (1Z3)
        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

lepiej to zrobić można uniknąć wiele nieprzyjemności. A nic to nie kosztuje
        Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
        jak pomogłem to daj punkcik
        sprzęgło od G 60

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3777
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

w ogólnych warunkach ubezpieczeń większości firm ubezp. jest taki zapis:

... Zbywca pojazdu przekazuje nabywcy dokumenty potwierdzające zawarcie umowy ubezpieczenia OC oraz powiadamia zakład ubezpieczeń, w terminie 30 dni, o zbyciu pojazdu i o danych osobowych nabywcy.
          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
          =================================================

Komentarz

• daszek
            Ambiente
            • 2009
            • 239
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W wydziale komunikacji, czas do 30 dni.

Zależy jak sie umówisz z kupującym, zwykle to on pokrywa koszt podatku.

Zdecydowanie tak. W przeciwnym wypadku ubezpieczyciel przyśle Ci przedłużenie umowy oc. Musisz wymówić umowę z uwagi na zbycie pojazdu. Masz czas na dobę przed końcem umowy.

Co w sytuacji gdy nowy właściciel rozbije autko wracając ode mnie po podpisaniu umowy? Czy tracę zniżki? Czy jako zbywca mogę być pociągnięty do odpowiedzialności?
            Jeżeli będziecie działać wspólnie i w porozumieniu, a samochód rozbije o swoją teściową, to tak. :wink:
            A na poważnie - nie. Ale żeby mieć lepszy dupochron, w umowie prócz daty wpisz godzinę przekazania pojazdu nabywcy.

Pamiętaj by czytelnie wypełnić i podpisać umowę sprzedaży (sprawdź czy nabywca to ten z dowodu, na gębę nic nie sprzedawaj - nie ma dowodu, to paszport, ew. pr. jazdy).
            U Ciebie zostaje kopia, zaś nabywca otrzymuje oryginał + dow. rej. + kluczyki + OC + co tam chcesz mu dodatkowo przekazać.
            zdroofko
            daszek
            http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• dontak
              Rider
              • 2008
              • 586
              • Octavia III combi (5E5)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Nie jest to konieczne ale dla świętego spokoju lepiej to zrobić

nie

Jeżeli masz AC i NW to ubezpieczyciel zwraca Ci część składki za okres do końca umowy. Poza tym po co mieć kłopoty kiedy kupujący rozbije auto.
              OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• daszek
                Ambiente
                • 2009
                • 239
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dontak
                Nie jest to konieczne ale dla świętego spokoju lepiej to zrobić
                Nie wprowadzaj w błąd, to jest ustawowy obowiązek :!:
                zdroofko
                daszek
                http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• dontak
                  Rider
                  • 2008
                  • 586
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez daszek
                  Nie wprowadzaj w błąd, to jest ustawowy obowiązek
                  Sprzedawałem już dwa auta i za drugim razem nie chciało mi się zgłosić i jakoś nic się nie stało. Także jak widać nie jest to konieczne.
                  OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

Obowiązek jak widać nie jest restrykcyjnie przestrzegany.

A czy to nie zależy od tego, gdzie nowy właściciel ubezpieczy auto? Jeśli kontynuuje ubezpieczenie, z przepisaniem na siebie, to ubezpieczyciel ma info o zmianie.
                    A jeśli nowy pójdzie gdzieś indziej?
                    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                    G.B.Show

Komentarz

• daszek
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 239
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Sprzedawałem już dwa auta i za drugim razem nie chciało mi się zgłosić i jakoś nic się nie stało. Także jak widać nie jest to konieczne.
                      Jakiś nie reformowalny jesteś. To, że ty łamiesz przepisy, nie znaczy, że ktoś też powinien.

Zamieszczone przez Morgoth
                      Obowiązek jak widać nie jest restrykcyjnie przestrzegany.
                      To prawda, nie mniej - jest.

Zamieszczone przez Morgoth
                      A czy to nie zależy od tego, gdzie nowy właściciel ubezpieczy auto? Jeśli kontynuuje ubezpieczenie, z przepisaniem na siebie, to ubezpieczyciel ma info o zmianie.
                      A jeśli nowy pójdzie gdzieś indziej?
                      Z tego co pamiętam, nabywca ma 30 dni na przepisanie na siebie ubezpieczenia, (później wygasa). Sprzedający może scedować ubezpieczenie na nabywcę, ale nabywca i tak musi się do ubezpieczyciela pofatygować w celach formalnych, np. dopłaty składki (różnica w zniżkach).
                      zdroofko
                      daszek

Komentarz

• Morgoth
                        L&K
                        • 2010
                        • 1116

Z tego co pamiętam, nabywca ma 30 dni na przepisanie na siebie ubezpieczenia, (później wygasa).
                        To dotyczy OC. AC wygasa z chwilą złożenia podpisu na umowie kupna-sprzedaży.
                        Chyba że scedują, jak piszesz.
                        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                        G.B.Show

Komentarz

• dontak
                          Rider
                          • 2008
                          • 586
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jakiś nie reformowalny jesteś. To, że ty łamiesz przepisy, nie znaczy, że ktoś też powinien.
                          Nie namawiam nikogo do łamania przepisów tylko mówię że jeżeli tego nie zrobi to nic mu nikt nie zrobi!

Na byłym właścicielu samochodu ciąży obowiązek nie tyle wyrejestrowania, co zawiadomienia o zbyciu zarejestrowanego pojazdu. Mówi o tym art. 78 ust. 2 ustawy – Prawo o ruchu drogowym: „Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nie przekraczającym 30 dni starostę o nabyciu lub zbyciu pojazdu (…)”.
                          Przepisy nie przewidują jednak żadnej sankcji za niedopełnienie obowiązku zgłoszenia. Mimo to lepiej to zrobić dla świętego spokoju i porządku w ewidencji pojazdów. Zawiadomienie można złożyć niezależnie od tego, czy nowy właściciel samochód zarejestrował, czy nie.
                          To chyba dostatecznie wyjaśnia to o czym mówiłem
                          OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• daszek
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 239
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie namawiam nikogo do łamania przepisów tylko mówię że jeżeli tego nie zrobi to nic mu nikt nie zrobi!
                            Podziwiam Twoją moralność i postawę obywatelską :bajer
                            zdroofko
                            daszek

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Podziwiam Twoją moralność i postawę obywatelską :bajer
                              generalnie po prostu nikt się tego akurat nie czepia, sprzedałem 7 czy 8 samochodów a dowiedziałem się, że jest taki obowiązek, jak się okazało, że ktoś mojego auta nie przerejestrował na siebie tylko jeździł nim na jakiejś pipidówie a później porzucił :lol:
                              wtedy policja zwróciła się do właściciela czyli do mnie, żadnych kłopotów nie było, ale trochę zawracania głowy - tak.
                              dziwne sytuacje się zdarzają, więc żeby nie być na przykład posądzonym o udział w napadzie na sklep :lol: (jak to się zdarzyło w podobnej sytuacji mojej koleżance), może jednak warto się tym zainteresować :szeroki_usmiech
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• sebu
                                L&K
                                • 2008
                                • 1304
                                • Octavia II (1Z3)
                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                dziwne sytuacje się zdarzają, więc żeby nie być na przykład posądzonym o udział w napadzie na sklep :lol: (j
                                w takim przypadku najpewniej jest zgłosić się z dokumentem sprzedaży auta do wydziału komunikacji zaraz po ( sprzedaniu auta ).żeby takich sytuacji uniknąć.

A co do ubezpieczenia OC to lepiej zgłosic się też z umową niech przystawią pieczątkę ,ponieważ jak kupujący nie ubezpieczy samochodu to wszelki dokumenty mogą przysyłać na stary adres.I wtedy jest trochę odkręcania .
                                Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                                jak pomogłem to daj punkcik
                                sprzęgło od G 60

Komentarz

• dontak
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 586
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Podziwiam Twoją moralność i postawę obywatelską
                                  Tak na prawdę to o co Ci chodzi?
                                  Gość pyta jak jest to mu piszę a Ty wyjeżdżasz z jakąś moralnością itp. Masz jakieś kompleksy na tym punkcie czy po prostu szukasz zaczepki?
                                  OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• _I_C_E_
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 28

chłopaki spokojnie, dzieki za info jutro jadę do urzędu zgłosić fakt umowy kupna sprzedaży, a w pracy prześle faks do Avivy o zbyciu pojazdu z kopią umowy, ...ale powiem Wam łezka się zakręciła jak autko odjechało....11 lat wspomnień, na szczęscie w rodzince zostaje Tour jesce

powiedzcie mi co muszę zabrać do urzędu jak chce wyrejstrować teraz pojazd? musze ponieść jakieś koszta?
                                    Filtry, oleje, aku, żarówki, FB http://www.facebook.com/pages/Filtry...23022111087185 lub http://www.filters.com.pl

Komentarz

• dontak
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 586
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

w pracy prześle faks do Avivy o zbyciu pojazdu z kopią umowy
                                      Do ubezpieczyciela radziłbym udać się osobiście. Ktoś niedawno miał problemy z ubezpieczycielem ponieważ olali jego faks. Sprawa co prawda nie dotyczyła sprzedaży auta ale lepiej nie ryzykować. Poczytaj tutaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33669
                                      OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• jaro leszczyny
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 28

Nie wprowadzaj w błąd, to jest ustawowy obowiązek
                                        przeca w takim przypadku nowy właściciel nie dostanie stałego dowodu ze względu na to że to auto jest zarejestrowane na kogoś innego, miałem taką sytuacje podczas rejestracji fabki, sprzedający zapomniał wyrejestrować i nie umiałem otrzymać stałego dowodu

ICE idziesz do UM z umową K&S wbijają Ci pieczątkę z podpisem wyrejestrowano i po sprawie bez żadnych kosztów,
                                        tak samo z ubezpieczalnią, idziesz z umową podpisaną przez UM dodatkowo wbijaja pieczątkę ubezpieczalni lub robią sobie ksero umowy i po sprawie. spokojna głowa bez stresów :wink:
                                        OII 2005 BJB

Komentarz

• dontak
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 586
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez jaro leszczyny
                                          przeca w takim przypadku nowy właściciel nie dostanie stałego dowodu ze względu na to że to auto jest zarejestrowane na kogoś innego, miałem taką sytuacje podczas rejestracji fabki, sprzedający zapomniał wyrejestrować i nie umiałem otrzymać stałego dowodu
                                          Ja nie zgłosiłem faktu sprzedaży auta do UM i jakoś właściciel nie miał problemu z zarejestrowaniem. Co urząd to inaczej. Także najlepiej jednak iść żeby uniknąć kłopotów.
                                          OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

Pracuję...